cultuur

Verbrande schilderijen Kunsthalroof zijn bekend

08 augustus 2013Leestijd: 1 minuut

Het Roemeens Nationaal Historisch Museum heeft ontdekt welke geroofde schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal zijn verbrand. Het gaat in elk geval om werken van Paul Gauguin, Jacob Meyer de Haan en Henri Matisse.

Dat maakte een woordvoerder van het museum donderdag bekend in een persconferentie. De woordvoerder zei ook dat er resten zijn gevonden van een vierde verbrand schilderij. Waarschijnlijk is dit een schilderij van Lucian Freud.

Onderzoek

Deskundigen van het Roemeense museum onderzochten drie maanden lang resten die afkomstig waren uit de kachel van Olga Dogaru. Zij is de moeder van een van de hoofdverdachten van de kunstroof.

In verhoren gaf Dogaru toe dat zij in wanhoop de zeven gestolen werken had verbrand. Op die manier probeerde zij haar zoon te beschermen, zei ze tegenover de Roemeense politie. Later trok Dogaru die bekentenis weer in.

Roof

De vier hoofdverdachten van de kunstroof staan op dinsdag terecht voor een rechtbank in Boekarest, Roemenië. Hun advocaten zeggen dat de verdachten onschuldig zijn.

Het onderzoek naar de verbrande resten zou slecht zijn uitgevoerd. De advocaten pleiten voor een nieuw onderzoek in museum het Louvre in Parijs.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.