cultuur

Sotheby’s veilde gestolen Nederlands kunstwerk

20 augustus 2013Leestijd: 2 minuten

Het Britse veilinghuis Sotheby’s heeft in juni een gestolen Nederlands kunstwerk onder de hamer gehad. Het reliëf van Jan Schoonhoven werd in maart dit jaar gestolen uit het Museum van Bommel van Dam in Venlo.

Dat bericht het NRC Handelsblad.

Vervalsing

Het reliëf, R69-32 uit 1969 (zie onderaan bericht), is een combinatie van papier-maché en latexverf, en bracht op de veiling in Londen 182.500 pond (ruim 213.000 euro) op. In de gids van Sotheby’s was de titel vervalst en was het kunstwerk een kwartslag gedraaid.

Een Nederlandse kunsthandelaar en een Britse database met gestolen kunst, Art Loss Register, tipten het veilinghuis over een mogelijke vervalsing. Dat alarm leidde er echter niet toe dat het gestolen werk uit de veilinglijst werd gehaald.

Het kunstwerk werd samen met twee andere Schoonhovens op 22 maart dit jaar ontvreemd uit het Museum van Bommel van Dam.

Heler

De fout van Sotheby’s kwam aan het licht toen een heler zichzelf vorige week aangaf bij de Amsterdamse politie en de twee andere werken teruggaf. Het derde had hij naar eigen zeggen laten veilen door het beroemde Britse veilinghuis.

Sotheby’s was echter al eerder betrokken bij het politieonderzoek naar de diefstal, omdat de kopers van reliëf R69-32 meteen doorhadden dat het om een gestolen werk ging.

Kolossale fout

De directeur van het Museum van Bommel van Dam, Rick Vercauteren, kan niet geloven dat Sotheby’s zo’n kolossale fout heeft kunnen maken.

Het veilinghuis zelf weigert volgens de NRC commentaar te leveren, omdat het onderzoek naar de gejatte werken nog loopt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.