cultuur

RTL koopt Videoland on Demand en biedt onbeperkt films aan

07 augustus 2013Leestijd: 1 minuut

RTL Nederland heeft de digitale tak van videotheek Videoland gekocht. Met de dienst die nu aan anderhalf miljoen gebruikers betaaltelevisie aanbiedt, wordt RTL naar eigen zeggen de grootste speler op de snelgroeiende markt van televisie op aanvraag.

Gebruikers van de dienst betalen nu nog bijna vijf euro per film, maar volgens het Financieele Dagblad wil RTL tegen het einde van het jaar abonnementen aanbieden waarmee gebruikers voor een tientje per maand onbeperkt films en series kunnen kijken.

Groeimarkt

De belangstelling van zowel kabel- als mediabedrijven voor betaaltelevisie is toegenomen sinds de inkomsten uit televisiereclame minder worden. Op dit moment is de omzet van ‘video on demand’ in Nederland volgens schattingen van het Financieele Dagblad 72 miljoen euro.

Onlangs kondige de Amerikaanse videodienst Netflix aan in de herfst de Nederlandse markt te betreden. Het bedrijf wilde toen niet zeggen hoe duur een abonnement met onbeperkte filmtoegang gaat kosten, maar zei wel dat in de Verenigde Staten de prijs 8 dollar is, in Finland 8 euro en in Groot-Brittannië 8 pond.

Ook kabelbedrijven UPC en Ziggo bieden films op aanvraag aan. Via internet zijn Ximon en Pathé Thuis kleine spelers op diezelfde markt met 300.000 en 200.000 gebruikers. De publieke omroep biedt met het gratis Uitzendinggemist.nl programma’s op aanvraag; SBS heeft Kijk.nl.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.