cultuur

Roemeense politie had geroofde schilderijen bijna gered

10 augustus 2013Leestijd: 1 minuut

Met hulp van een infiltrant heeft de Roemeense politie de koop van twee uit de Kunsthal gestolen schilderijen in scène gezet. De kunstrovers werden echter op het laatste moment getipt en bliezen de verkoopdeal af.

De dieven raakten in paniek en lieten de gestolen doeken verbranden door de moeder van een van hen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag.

Vijftigduizend euro

Hoofdverdachte Radu D. wilde twee doeken van Matisse en Picasso verkopen voor vijftigduizend euro, terwijl ze miljoen euro’s waard waren. In de nacht voor de in scène gezette koop tipte een kennis de verdachten echter dat de politie hen op het spoor was.

Dat was het moment dat hij zijn moeder vroeg de werken te vernietigen. De volgende dag werden de Roemeense verdachten gearresteerd.

Conservator

De politie was al een maand na de kunstroof van 16 oktober op het spoor van de dieven gebracht door kunstexpert Maria Dragu van het Nationaal Museum in Boekarest. Dragu had twee van de gestolen werken in handen gehad en schakelde daarop de politie in.

Dinsdag moeten de Roemeense verdachten voor de rechter in Boekarest verschijnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.