Michael Ignatieff wordt Cleveringa-hoogleraar Leiden

11 juni 2013Leestijd: 1 minuut

De Canadees Michael Ignatieff is dinsdag benoemd tot Cleveringa-hoogleraar aan de Universiteit Leiden. De schrijver, hoogleraar geschiedenis en oud-politicus werkte eerder aan de universiteiten van Toronto, Cambridge, Oxford en Londen.

Hij promoveerde aan Harvard en schreef veel over moderne oorlogvoering en mensenrechtenvraagstukken.

Romans

Momenteel is hij actief als hoogleraar aan zowel Harvard als de universiteit van Toronto. Daarnaast produceerde hij diverse romans, waarvoor hij enkele literaire prijzen won.

Op 26 november houdt de 66-jarige Ignatieff de bijbehorende Cleveringa-oratie.

Leerstoel

De Cleveringa-leerstoel is een wisselende erebaan ter nagedachtenis aan Rudolph Cleveringa. Die hield tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 26 november 1940, als decaan van de faculteit rechtsgeleerdheid een beroemd geworden protestrede tegen het ontslag van een Joodse collega-hoogleraar.

Eerdere Cleveringa-hoogleraren waren onder andere historicus Hans Blom, voedselwetenschapper Louise Fresco en politicus Job Cohen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.