cultuur

Veel discussie over promotievideo Holland

17 mei 2013Leestijd: 1 minuut

Om Nederland internationaal te promoten lanceerden KLM, Schiphol, het NBCT en Amsterdam Marketing het filmpje ‘Holland. The Original Cool.’ De video werd dinsdag gelanceerd en ontving nationaal en internationaal gemengde kritiek.

De video werd de eerste dag al 22.000 keer bekeken. Op dit moment staat de teller op Youtube op een half miljoen.

Trots of verwaand

De reacties onder het filmpje variëren van ‘Ik krijg echt zin om naar Holland te gaan. Beste. Advertentie. Ooit.’ en ‘Trots om Nederlander te zijn’ tot kritiek op de ‘arrogante’ toon en het feit dat het filmpje alleen Amsterdam laat zien.

‘Dit Nederlandse toerismefilmpje haalt een miljoen Amerikanen over om op vakantie te gaan naar… Frankrijk, UK, waar dan, maar in elk geval niet naar verwaand NL,’ twittert Matt Steinglass, correspondent Nederland voor de Financial Times.

Parodie

In het reclamefilmpje staat de stad Amsterdam centraal. ‘Als je de video bekijkt, is Nederland eigenlijk vooral cool door Amsterdam, maar dat vonden Amsterdammers natuurlijk allang…,’ schrijft Anouk Eigenraam van dagblad NRC.

Stadszender AT5 noemt de passage ‘You call it green energy, we call it… tradition’ een beetje pijnlijk, omdat Nederland in Europa ‘hopeloos achterloopt’ met het opwekken van groene energie.

Weblog Geenstijl maakte een parodie op de reclamespot, waarin Amsterdam er een stuk minder goed vanaf komt. Bekijk de parodie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.