cultuur

Rijksmuseum kan leven met beslissing over fietstunnel

07 mei 2013Leestijd: 2 minuten

Het Rijksmuseum begrijpt het besluit van het stadsdeel Zuid in Amsterdam om vanaf komende maandag de passage onder het museum weer gedeeltelijk open te stellen voor fietsers. Fietsers mogen vanaf 18.00 uur ’s avonds tot 8.00 uur ’s ochtends weer gebruik maken van de onderdoorgang.

Dat verklaart een woordvoerder van het Rijksmuseum aan elsevier.nl.

Overdag gesloten

De passage blijft overdag gesloten voor fietsers. De gemeente wil de passage volledig openstellen voor fietsers, maar het museumbestuur vindt dit te gevaarlijk.

Overdag is het te druk om zowel fietsers als voetgangers door de tunnel te laten. Directeur Wim Pijbes wil het liefst al het verkeer uit de passage weren. De fietsers zouden volgens Pijbes een gevaar kunnen opleveren voor het grote aantal bezoekers dat het museum verwacht, omdat de entrée in het vernieuwde Rijksmuseum zich nu in de passage bevindt.

Scheidslijn

Het is de bedoeling van de gemeente dat de onderdoorgang uiteindelijk 24 uur toegankelijk is voor fietsers. ‘Het stadsdeel gaat nu in overleg met het Rijksmuseum en de centrale stad om de nodige maatregelen te kunnen uitvoeren,’ zegt stadsdeelwethouder Marco Kreuger. De belangrijkste aanpassing is een duidelijke scheidslijn tussen het loop- en fietsgedeelte. Maar directeur Pijbes zei eerder al tegen elsevier.nl niet op dergelijke veiligheidsaanduidingen te zitten wachten: ‘We zijn geen kermisattractie’.

De stadsdeelwethouder benadrukt dat alleen fietsers en voetgangers de tunnel ’s avonds in mogen. Brom- en snorfietsers zijn niet welkom.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.