Miljoenen kijkers voor Eurovisiesongfestival

19 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De deelname van Anouk aan het Eurovisiesongfestival heeft het evenement in Nederland weer op de kaart gezet. Ruim 4,8 miljoen Nederlanders zagen de optredens in het Zweedse Malmö.

Het songfestival was daarmee veruit het best bekeken programma van de avond, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. De NOS meldt dat liefst 5,9 miljoen Nederlanders afgestemd waren op Nederland 1 tijdens het optreden van Anouk.

Finale

Anouk kreeg 110 punten voor haar nummer Birds en haalde daarmee de negende plaats. Zangeres Emmelie de Forest uit Denemarken won het liedjesfestival met het nummer Only Teardrops.

Ook de halve finale op dinsdagavond werd door Nederland goed bekeken. Ruim 3,7 miljoen Nederlanders zagen hoe Anouk een plek in de finale veilig stelde. Het is voor het eerst sinds negen jaar dat de Nederlandse inzending de finale bereikt.

Winnaar

TROS-directeur Peter Kuipers is ‘heel er trots op de negende plek en heel erg trots op Anouk’. ‘Het optreden van Anouk was weergaloos. De commentator van de BBC zei dat Anouk te goed is voor het Songfestival, dat zegt eigenlijk genoeg.’

Kuipers vindt Denemarken een terechte winnaar. ‘Het was een spetterende act en ze hebben de meeste punten gehad. Dan ben je de terechte winnaar.’

De Deense zangeres Emmelie de Forest was zaterdag naar eigen zeggen ‘het gelukkigste meisje van de wereld’. ‘Ik kon de fans en alle energie in de zaal voelen,’ zei De Forest na afloop.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.