cultuur

Online protest tegen Koningslied gaat door

20 april 2013Leestijd: 1 minuut

Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag is de online strijd tegen het officiële Koningslied onverminderd doorgegaan. Duizenden Nederlanders hebben de petitie ‘Nee tegen het Koningslied’ ondertekend.

De petitie van columnist Sylvia Witteman had om 11.30 uur al 29.882 handtekeningen. De Facebook-pagina Sorry voor het Koningslied had op datzelfde tijdstip 59.314 likes.

Kritiek

Vrijdag werd het Koningslied waarbij 51 bekende Nederlanders waren betrokken gepresenteerd. Op sociale media was er veel kritiek op het lied en er stond al snel een online protest.

Producent John Ewbank liet vrijdag weten dat hij niet onder de indruk is van de kritiek. ‘Op Twitter is altijd wel reuring en dit was wel behoorlijk. Maar het ligt onder een enorm vergrootglas, dus je had het kunnen verwachten.’

Balans

Zanger en presentator Gerard Joling, die zelf ook meewerkte aan het Koningslied, zei tegen RTL Boulevard dat het nummer ‘overgeproduceerd’ is. ‘Ik vind die rappers ertussen verschrikkelijk. Dat brengt het liedje totaal uit balans.’

Vrijdagavond werd ook de bijbehorende videoclip gepubliceerd op YouTube. De clip is geregisseerd door Marc Pos. Het lijkt erop dat YouTube de clip niet weet te waarderen. De video heeft de ‘Meuk’ opgeplakt gekregen in de URL.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.