cultuur

Componist trekt koningslied terug na storm van kritiek

21 april 2013Leestijd: 2 minuten

Componist John Ewbank heeft zijn koningslied teruggetrokken na de stortvloed van kritiek op het nummer. Ewbank heeft dat zaterdagavond op zijn Facebookpagina bekendgemaakt.

Sinds het ruim vijf minuten durende koningslied vrijdag werd gepresenteerd op de radio, is een storm van kritiek losgebarsten.

Bijdragen publiek

Ewbank maakte de muziek voor het koningslied. Die is uitgevoerd door onder meer het Metropole Orkest. Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt.

Het lied is een van de initiatieven van het nationaal comité Inhuldiging. Het koningslied moet op 30 april overal in Nederland klinken met als hoogtepunt het feestelijke meezingconcert. Samen voor Oranje in Ahoy in Rotterdam.

Verwensingen

‘Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitteraccount te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee,’ aldus de componist die veel nummers voor zanger Marco Borsato schreef.

Ewbank zegt genoeg te hebben van alle verwensingen die hem ten deel zijn gevallen. ‘Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen,’ zegt hij op Facebook. ‘Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden……..’

 

Hij wenst iedereen veel plezier met de alternatieven, zoals ‘Zo mooi als jij’ van de 3Js, ‘het Koninginnelied’ van RTL Boulevard en, ‘Je bent een Koning’ van twee Utrechtse studenten.

Begrip Nationaal Comité Inhuldiging

Het Nationaal Comité Inhuldiging (NCI) betreurt de gang van zaken rond het koningslied maar heeft begrip voor de beslissing van John Ewbank.

‘Het doel van het NCI is met het koningslied mensen te verbroederen. Mensen dreigen nu persoonlijk beschadigd te worden. Dat kan niet de bedoeling zijn,’ reageerde het comité. Het koningslied wordt op 30 april gewoon ten gehore gebracht tijdens een meezingfeest in Ahoy door vele artiesten.

‘Het is en blijft de bedoeling om op 30 april de Koning gezamenlijk toe te zingen. Samen met de Nederlandse Publieke Omroep zal het comité zoeken naar een goede oplossing.’

Marco Borsato liet via Twitter weten begrip te hebben voor het besluit van zijn vaste componist. ‘Met opgeheven hoofd. Oranje boven,’ aldus Borsato in zijn tweet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.