cultuur

Grammy Awards: dit zijn de belangrijkste winnaars

11 februari 2013Leestijd: 2 minuten

De band Mumford & Sons heeft bij de 55e uitreiking van de Grammy Awards de belangrijke prijs gekregen voor het beste album. De band FUN. won twee Grammy’s in de categorieën beste lied (voor We are Young) en beste nieuwkomer.

De felbegeerde muziekprijzen werden zondagavond (lokale tijd) uitgereikt in Los Angeles. Naast de prijsuitreiking gaven verschillende artiesten spectaculaire optredens.

Optreden

Voor het veelgedraaide nummer Somebody That I Used to Know won de Vlaams/Australische zanger Gotye samen met zangeres Kimbra de prijs in de categorie plaat van het jaar en beste optreden van een popduo of groep. Ook kreeg hij een Grammy voor beste album.

In de categorie hiphop wonnen rappers Jay-Z en Kanye West drie prijzen. Voor het nummer N****s in Paris kregen de twee een Grammy voor het beste raplied en beste rap-optreden. Het nummer No Church in the Wild was goed voor de beste rapsamenwerking.

Ook zangeres Beyoncé ging met een prijs naar huis. In de categorie beste r&b-optreden won de zangeres met haar nummer Love on Top.

Categorieën

Het Metropole Orkest was genomineerd in twee categorieën maar heeft geen Grammy gewonnen. De Britse zangeres Adele viel ook dit jaar weer in de prijzen. Ze won een Grammy voor beste solo pop-optreden voor de live versie van haar nummer Set Fire to the Rain.

Er zijn zondagavond Grammy’s uitgereikt in liefst 81 verschillende categorieën. Dat is al minder dan voorgaande jaren. In 2011 waren er nog 109 categorieën.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.