cultuur

Debat in De Balie over ‘Wat is een natie’?

15 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Dinsdagavond 12 maart discussiëren drie denkers met zeer uiteenlopende opvattingen over de vraag: wat is een natie? Het gaat om PVV-Kamerlid Martin Bosma, PvdA-ideoloog René Cuperus en historicus Yoeri Albrecht.

Aanleiding voor het debat is het verschijnen van een moderne vertaling van de beroemde lezing uit 1882 van de Franse filosoof ­Ernest Renan, Qu’est-ce qu’une nation? Volgens Renan bestaat een natie alleen als inwoners de wil hebben om bij elkaar te horen.

Godsdienst

De natie heeft weinig met ras, taal of godsdienst te maken; het is een historisch principe. Samen terug kunnen kijken op een gedeeld verleden en bereid zijn om ook in de toekomst samen te leven, dat is een natie. Daarmee is de natie een open en flexibele gemeenschap.

Het debat wordt ingeleid door de historicus Coos Huijsen, die samen met de debatleider Geerten Waling de rede van Renan heeft vertaald, ingeleid en geduid. In het boek pleiten Huijsen en Waling voor een ‘verlicht patriottisme’.

Kaarten

Voor meer informatie over het debat en het bestellen van kaarten kunt u naar de website van De Balie.

Het boek van Ernest Renan, waarvoor Bas Heijne het voorwoord schreef, kunt u hier bestellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.