cultuur

Amerikaanse journalist wekenlang vermist in Syrië

02 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Een Amerikaanse journalist wordt in Syrië vermist nadat hij zes weken geleden in het noordwesten van het onrustige land werd ontvoerd door gewapende mannen. De familie heeft de vermissing wekenlang stilgehouden.

Het gaat om de 39-jarige James Foley. Zijn familie is vandaag met een publiekscampagne begonnen om hem thuis te krijgen.

Auto

Foley werd op 22 november ontvoerd in de provincie Idlib. Twee gewapende mannen zouden hem hebben gedwongen uit zijn auto te stappen en sindsdien is niets meer van hem gezien of gehoord.

Geen enkele groepering heeft de ontvoering van Foley, die heeft gewerkt voor nieuwssite GlobalPost, opgeëist. Foley is een ervaren buitenlandcorrespondent die werkte in Syrië, Afghanistan en Libië.

Fotograaf

Tijdens de 21 maanden durende opstand tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad zijn al verschillende journalisten vastgehouden. In december werd een team van NBC News gegijzeld. Er zijn vorig jaar 28 journalisten in Syrië gedood.

De Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans werd in de zomer van vorig jaar vastgehouden in Syrië, in de buurt van de grens met Turkije.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.