cultuur

In Australië is nog niks te merken van de Apocalyps

21 december 2012Leestijd: 2 minuten

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat vandaag het einde der tijden aanbreekt omdat de Maya-kalender eindigt op ’21-12-2012′. Maar in Australië, waar 21 december alweer bijna voorbij is, is daar vooralsnog weinig van te merken.

Veel Australiërs zeggen op Twitter dat ze er nog gewoon zijn. Australiërs grappen op de berichtensite over het einde van de wereld. Ze biechten hun heimelijke genoegens op onder de noemer #EndOfTheWorldConfessions, de populairste hashtag in Australië.

Zo biechten sommige vrouwen hun liefde voor een of meerdere mannen op.

Maya-voorspelling

De Maya’s hadden een eigen kalender. Die bestond uit vijf eenheden: de dag, winal (periode van 20 dagen), tun (360 dagen), k’atun (7.200 dagen) en b’ak’tun (144.000 dagen). Uit gevonden inscripties blijkt dat de Maya’s geloofden dat de wereld op 13.0.0.0.0 was geschapen. Dat is 11 augustus 3114 voor Christus volgens onze jaartelling.

Op 21 december is de kalender helemaal rond en is het weer 13.0.0.0.0.

Ontkenning deskundigen

Boeken en films hebben de angst gevoed dat het einde van de kalender ook het einde der tijden betekent. Maar die ondergang wordt nergens vermeld, meldden Mayadeskundigen.

Sommige doemdenkers zijn naar het gehucht Bugarach in de Franse Pyreneeën gegaan. Dat is volgens hen ooit een basis geweest voor buitenaards leven. In het dorpje hopen ze dat ze uitverkoren zijn om de aardse chaos te verruilen voor een ‘andere dimensie’.

In China zijn bijna 100 leden van de sekte ‘Kerk van de Almachtige God’ opgepakt, omdat ze waarschuwden voor de ondergang.

Milleniumwisseling

Het geloof in de eindtijd is niet nieuw. Toen de gigantische Europese deeltjesversneller in 2008 in gebruik werd genomen, pleegde een meisje in India zelfmoord uit angst voor vernietigende aardbevingen en vloedgolven.

Bij de millenniumwisseling 13 jaar geleden werd ook gewaarschuwd voor enorme problemen. Enkele jaren eerder schreef journalist Michael Drosnin dat de Bijbel in code waarschuwde dat de wereld tussen 1998 en 2006 zou vergaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.