Sacha de Boer: ‘Javaanse spiritualiteit vind ik bijzonder’

15 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Sacha de Boer voor haar expositie

Oud-nieuwslezeres en fotografe Sacha de Boer wil dat elke foto uit haar nieuwe expositie ‘De Boer & de boer’ een verhaalt vertelt over haar reis langs de koffieplantages op West-Java, Indonesië.

Voor vertrek stelde de Boer voor zichzelf de vraag die ze door middel van de foto’s wilde beantwoorden: Waar komt onze koffie vandaan? Met die gedachte in het achterhoofd heeft zij in opdracht van koffiemerk Nespresso tien dagen op het eiland West-Java in Indonesië rondgereisd. Daar maakte ze van dichtbij mee hoe er door vele boeren op de koffieplantages wordt gewerkt.

Vijf vrouwen uit West-Java die werken op de koffieplantages. Het werk wordt in grote groepen verricht.

Ongepland

Het eindresultaat is een foto-expositie die de bezoeker een beeld geven van het werkproces, maar ook een inkijk in het leven op het eiland. Tijdens de ritten naar de koffieplantages gebeurden er ongeplande foto-momenten, die zijn opgenomen in de expositie. ‘We zaten met z’n allen in een busje onderweg naar de plantages en ik zat aan de rechtse kant. Toen zag ik vanuit het raam een man met een hoed op. Hij had zijn brommertje aan de hand en ik vroeg of we konden stoppen om er een foto van te maken. Wat bleek? De man moest zijn brommer vullen met benzine. Zulke momenten gebeuren per toeval en leveren ook mooie foto’s op’, zegt de Boer.

De uitgestrekte koffieplantage op het eiland West-Java.

Naast de foto’s is er de mogelijkheid om het werk op de plantages op een interactieve manier mee te maken. Bij de expositie is er door middel van een virtual reality bril een 360* graden video te zien over hoe koffie op de plantages wordt verbouwd. De video is ook online te zien met een mobiele telefoon.

De reis heeft veel indruk op De Boer gemaakt. Dankzij de tolk kon ze ook met de boeren in gesprek gaan over hun werk en de rituelen die ze gebruiken. ‘Ik vond de spiritualiteit van de Javanen bijzonder. Zo lopen de boeren met hun blote voeten door het land om het contact met de grond en de bonen te behouden. Nadat de geoogste koffiebonen in een kas voldoende zonlicht hebben gekregen, liggen ze een maand in een ruimte waar rustgevende muziek wordt afgespeeld. Dat is wel heel mooi om van dichtbij mee te maken.’

De foto-expositie is gratis te zien tot en met 28 januari 2018 in Vondel CS, Amsterdam.

In de kas worden de geoogste koffiebonen door elkaar geschud, zodat iedere boon  genoeg zonlicht krijgt.