#American Dreamers

Thanksgiving traditie: feestgevogelte op tafel

23 november 2017

President Donald Trump verrichtte deze week een van zijn belangrijkste taken van het jaar: het verlenen van gratie aan twee kalkoenen, met het oog op Thanksgiving.

In Nederland doet bijna niemand dat. Een beetje eng, zo’n grote blote vogel – of te moeilijk. Maar dat valt best mee. Zo’n enorm gebraad dat je in de oven zet, is juist eenvoudig en maakt de handen vrij om deel te nemen aan het aperitief in plaats van in de keuken, zeg, tien kalfsmedaillons te moeten prepareren. Bovendien, en misschien wel bovenal, is een kalkoen lekker, troostrijk voedsel, dat bijna iedereen lust. Het bijzondere aan kalkoen is dat er wit (borst)vlees aan zit, net als bij kip, maar dat de poten donkerder, smaakvoller vlees hebben.

Niet al te moeilijk

Het enige wat moeilijk zou kunnen zijn aan het bereiden van een kalkoen, is de planning. Koopt u een ingevroren exemplaar, vraag de poelier dan hoelang hij moet ontdooien. Kalkoenen zijn er in uiteenlopende gewichten, reken op zo’n 400 gram per persoon. Het ontdooien van een kalkoen van een kilo of 4 duurt al gauw een etmaal.

Wist je dat?

Kalkoen

  • Een kalkoen van 7 kilo ongeveer 23 dollar kost.
  • Dat het bijna 5 dagen duurt voordat een bevroren kalkoen van 7 kilo is ontdooid.
  • Verwacht wordt dat er dit jaar in Amerika 2,72 biljoen kilogram aan kalkoenvlees wordt geproduceerd.

Droog kalkoenvlees is voor veel thuiskoks een schrikbeeld, maar dat is te voorkomen door de kalkoen een nachtje onder te dompelen in water waarin per liter twee flinke eetlepels zout zijn opgelost. Haal de kalkoen daarna uit het pekelbad, spoel hem onder de kraan en dep hem droog. Vul hem met grofgesneden ui, wortel, selderij, knoflook, tijm en laurier. Wrijf de kalkoen rondom in met zachte boter.

Rustig garen

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, dat is wat lager dan in veel recepten staat aangegeven, maar de ervaring leert dat rustig garen een wat gelijkmatiger, sappiger resultaat oplevert. Leg de kalkoen (ik ga uit van een exemplaar van 4 kilo voor acht personen) in een braadslee met de borst naar onder op een bodem van stukken selderij. Zo ligt de kalkoen niet in het vocht en wordt hij rondom bruin.

Prik een vleesthermometer, als u die heeft, in een van de bouten. De kerntemperatuur moet binnenin zo’n 80 graden zijn. Draai de kalkoen op de helft van de bereidingstijd, na ongeveer twee uur, om zodat de borst boven ligt en braad hem verder. Schep regelmatig wat vet uit de braadslee over de kalkoen.

Amerikanen (en Britten) maken er gravy bij, jus. Schenk daartoe het braadvet in een sauspan, roer er met een garde twee eetlepels bloem door, een pot gevogeltefond en eventueel een smaakmaker als sherry of port. Roer op hoog vuur tot een lichtgebonden saus.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.