Niet alleen ‘oudere vrouwen’ zijn sukkels in de liefde

05 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Een van de vrouwen was 45 - ben je dan ook al senior? - Foto: AFP

Liesbeth Wytzes is redacteur Nederland en schrijft incidenteel blogs over populair-sociologische onderwerpen voor Elsevier.nl.

In De Volkskrant stond onlangs zo’n smeuïg verhaal over oplichting door datingfraude, uiteraard met een paar schrijnende getuigenissen. Helemaal duidelijk werd de omvang van de narigheid mij niet.

Er was sprake van een explosieve groei, maar tegelijk wist men met stelligheid te beweren dat 90 procent van de gevallen uit gêne geen aangifte doet. Dat kun je natuurlijk nooit nagaan en dus ook niet beweren. Want wat je niet weet, dat weet je niet, nietwaar.

Vooral oudere christelijke vrouwen zijn de klos

Een lekker verhaal was het wel, van de twee eenzame ‘senior’ vrouwen die belazerd waren. Een van hen was trouwens 45, ben je dan ook al senior? Het gaat, aldus de expert die net al had gezegd dat 90 procent zweeg, vooral om christelijke vrouwen met een baan in de zorg.

Zo ziet het slachtoffer er dus uit: christelijk, in de zorg, ouder en eenzaam. Die goedgelovige sukkels vallen voor de praatjes van een gladjakker via internet, tot zelfmoord aan toe.

Nooit langer dan een kwartier wachten

Ooit schreef ik een verhaal over dating en kwam zo in contact met een man die waanzinnig bedrogen was door een vrouw uit een of ander Aziatisch land. Daar zetten ze plaatjes van lokale schoonheden op zo’n site, leggen contact, vragen geld voor oma en opa en voor de vliegtickets en verschijnen vervolgens nooit.

En zat er onlangs niet een Nederlandse man tien dagen op een Chinees vliegveld te wachten op zijn Chinese liefje? Had hij mijn regel van nooit langer dan een kwartier wachten maar gehanteerd, dan was het zover niet gekomen.

Ik wil maar zeggen: iedereen kan ten prooi vallen aan slechte mensen, uit eenzaamheid, verveling, nieuwsgierigheid, zorgzaamheid, onnozelheid of verliefdheid.

Mannen worden vaker bedrogen dan vrouwen

Waarom oudere vrouwen nu weer de pineut zouden zijn, is mij een raadsel. Die zijn zeker weer suffer en onnozeler dan de rest. Er zijn vast genoeg mannen met net zulke verhalen, maar het is natuurlijk wel zo makkelijk om postmenopausale vrouwen nog eens een veeg uit de pan te geven. Dat is zowat het enige waar die nog goed voor zijn, dus die zijn een voor de hand liggende prooi.

Met mijn ruime levenservaring als oudere vrouw kan ik nog wel een vraagje opwerpen. Voor zover ik weet, kunnen mannen helemaal niet goed alleen zijn en vrouwen wel. Die vinden het over het algemeen geen punt om avond aan avond lekker thuis te zitten, met een boek bij de schemerlamp, terwijl een man aanspraak en verzorging wil.

De kans dat een man op internet naar een vrouw zoekt, is dus veel groter dan dat een vrouw dat doet. En de kans dat een man wordt bedrogen, is dus ook groter.