Irene Start

TivoliVredenburg: weer een peperduur cultuurproject met gebreken

19 juni 2014Leestijd: 1 minuut

De popzaal in het spiksplinternieuwe TivoliVredenburg lekt geluid. En dat is lang niet het enige probleem.

Wie straks in de Hertzzaal van het nieuwe Utrechtse muziekpaleis TivoliVredenburg wil genieten van violiste Janine Jansen, loopt het risico dat dreunende bassen het concert verstoren. De popzaal eronder ‘lekt’ namelijk geluid. Dat terwijl het gebouw 3 juli feestelijk zal worden geopend.

Onverwacht? Niet echt, het traject naar het 135 miljoen euro kostende gebouw kende vele hobbels. De oorspronkelijke raming was 100 miljoen euro.

Luchthaven

De oude zaal van architect Herman Hertzberger is ingepast in het nieuwe gebouw. De stoelen staan echter nog even dicht op elkaar, lange mensen moeten schuin zitten.

De andere vier zalen zijn ontworpen door verschillende architecten. Dat zorgt voor een merkwaardige stijlmix. In de foyers slokken roltrappen bovendien alle ruimte op – het lijkt wel de vertrekhal van een luchthaven. Mooi uitzicht biedt het 45 meter hoge gebouw wel: prachtig om te zien hoe fietsers en voetgangers elkaar rakelings passeren op het parcours rondom het nieuwe station dat steeds wordt verlegd.

‘Probleempjes’

Utrecht had kunnen leren van andere steden, waar ijdele cultuurwethouders en theaterdirecteuren zó graag een eigen baken willen dat ze bouwkosten, bezoekersaantallen en inkomsten door verhuur te rooskleurig voorstellen. Het geluidslek onderzoeken duurt maanden.

Samen met andere ‘probleempjes’ (asbest, te weinig nooddeuren, slechte temperatuurregeling) drukt dit jaar voor 3,6 miljoen euro op de stadsbegroting. Koning Willem-Alexander knipt 3 juli het lintje door, maar de grand opening dreigt een grand fiasco te worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.