Gerry van der List

Staken!? Publieke omroep kan en moet met veel minder toe

07 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

Veel programma’s van de publieke omroep betekenen oneigenlijke concurrentie voor de commerciële zenders. Heilzame bezuinigingen kunnen leiden tot een concentratie op kerntaken.

In Hilversum zijn ze boos. Woedend eigenlijk. De door het kabinet aangekondigde extra bezuiniging van 100 miljoen euro zou de ondergang van de publieke omroep betekenen.

Protest

Alle middelen worden ingezet om de burger te overtuigen van de gruwelijke gevolgen van de ‘kaalslag’. In de eigen uitzendingen wordt geprobeerd de bekrompenheid van het kabinet aan te tonen en in eindeloos vertoonde bedelspotjes klinkt luid protest.

Er wordt zelfs gestaakt. Woensdag leggen medewerkers het werk neer om in Den Haag te demonstreren. Op kosten van de kijker. Het personeel wordt gewoon doorbetaald.

Duidelijk

Staken mag in Nederland, gelukkig. Maar de boodschap van de publieke omroep is nu wel duidelijk. En, ondanks alle ferme taal, allesbehalve overtuigend.

De gewekte indruk dat alle leuke programma’s van de buis verdwijnen door de bezuinigingen, klopt eenvoudigweg niet. De commerciële zenders zouden graag veel amusementsprogramma’s en sportieve evenementen uitzenden die nu, met belastinggeld, op Nederland 1, 2 en 3 te zien zijn.

Marktverstorend

De staatssteun werkt marktverstorend en leidt tot oneigenlijke concurrentie. Zulke steun valt alleen te rechtvaardigen als het gaat om programma’s die geacht worden van grote maatschappelijke of culturele waarde te zijn, zonder dat commerciële partijen ze voor hun rekening willen nemen.

Maar dat geldt bijvoorbeeld helemaal niet voor het voetbal. De publieke omroep kan al flink bezuinigingen door de samenvattingen van de eredivisie en de Champions League over te laten aan RTL, SBS of FOX.

Gotspe

Het valt het kabinet te verwijten dat het geen heldere visie uitdraagt op de functie van de publieke omroep. De logica is soms ver te zoeken. Zo wil VVD-staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur) een eind maken aan de kleine levensbeschouwelijke omroepen, terwijl die nu juist misschien nog enige toegevoegde waarde hebben.

Maar roepen dat Nederland ophoudt een beschaafd land te zijn door een korting op Lingo, Boer zoekt vrouw en ander vertier, is een gotspe. De publieke omroep kan en moet, door zich te concentreren op kerntaken, met veel minder toe.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.