cultuur

Jaap Vissering: Jager op mooie verhalen

03 januari 2017

Van journalist tot jager: een reportage over de jacht die hij eind jaren zeventig voor Panorama maakte, zette Jaap Vissering op het andere spoor. Hij haalde zijn jachtakte, ging schrijven voor jachttijdschriften als De Jager en verdiepte zich voor kookboeken in de bereiding van wildgerechten.

‘Door die reportage was zijn sluimerende jachtinstinct ontwaakt,’ zegt de hoofdredacteur van De Jager Berend te Hennepe (52). ‘Jaap had een toegankelijke stijl. Hij kon het verhaal over het voetlicht brengen voor een breed publiek.’ Jaap Vissering overleed maandag 19 december thuis in het dorp Polsbroek (Utrecht) aan de gevolgen van hartfalen. Hij werd 70 jaar.

Jaap Vissering werd geboren als oudste van zeven zonen in het Groningse dorp Musselkanaal. Zijn ouders hadden een schoenenzaak. Op de hbs in Stadskanaal speelde Vissering banjo en gitaar in een schoolbandje. Hij wilde Nederlands studeren, maar tijdens een vakantiebaantje op een coaster ontmoette hij een journalist die hem warm maakte voor het vak. ‘Jaap werd leerlingjournalist bij Het Vrije Volk,’ zegt zijn broer Alex (61). ‘Dankzij een verhaal over meesterkraker Aage M. voor de Haagsche Courant kwam hij bij Panorama terecht. Hij genoot van het jagen op verhalen.’

Als auteur voor De Jager was Vissering uiterst creatief, vertelt oud-hoofd­redacteur Zweitse Lulof (76). ‘Hij schreef soepel en kon mooie reportages maken, maar had soms moeite met de deadline. Dan was hij plotseling onbereikbaar.’

Voor zijn werk verwaarloosde Vissering zijn privéleven. Hij trouwde twee keer en had met zijn twee inmiddels volwassen kinderen amper contact. ‘Er hing altijd iets droefgeestigs om hem heen,’ zegt Lulof.

Eten uit de natuur

Tijdens jachtpartijen was Vissering op zijn best. Hij genoot het meest van het klaarmaken van zelfgeschoten wild. Met chef-kok Arjan Smit van restaurant De Pronckheer in het Utrechtse dorp Cothen probeerde hij de recepten uit voor zijn JachtWildKookBoek (2014). ‘Daar trokken we een hele middag voor uit,’ zegt Smit (54). ‘Een goed glas erbij en dan lekker proeven van de gerechten. Jaap hield van eten uit de natuur. We zouden samen ook een boek over de polderkreeft maken.’

Vissering was ook een gepassioneerd visser, onder meer op snoekbaars. In Al­phen aan den Rijn dreef hij lang een groothandel in visartikelen. Een introvert mens, zegt jachtvriend en kookboekenschrijver Donald Buijtendorp (65). ‘We visten in dezelfde vijver en kwamen elkaar daardoor geregeld tegen. Hij was een beetje een loner, deed graag dingen alleen. Maar hij was ook een levensgenieter en een behoorlijk goede whisky-kenner.’

De laatste jaren had Vissering hartproblemen. Een half jaar geleden kreeg hij bypasses, maar hij had weinig energie meer. Hij leverde zijn jachtakte en geweer in. Zijn interesse in de natuur en in wild bleef, zegt broer Alex. ‘Dat was zijn leven.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.