Een oase van rust en kleur aan de Amsterdamse Zuidas

01 maart 2016Leestijd: 1 minuut
''

In het zakendistrict Zuidas in Amsterdam wordt de hele dag hard gewerkt. De Essential Art Space in het AkzoNobel-gebouw is een oase van rust en kleur tussen de grijze kantoren.

‘Kijken naar kunst kan heel inspirerend zijn,’ zegt curator Augusto Pereira Silva. Niet alleen kantoormedewerkers, ook buurtbewoners en dagjesmensen kunnen de werken komen bewonderen. Dat is bijzonder, want vaak is een bedrijfscollectie alleen op afspraak te bekijken.

De hedendaagse werken die worden tentoongesteld, zijn hoofdzakelijk van jonge makers uit binnen- en buitenland. Doordat iedereen welkom is, hebben zij een groter publiek. Bovendien krijgen ze dankzij Essential Art Space een opstap naar andere galeries en musea.

De collectie van AkzoNobel omvat 1.800 werken, ook van inmiddels gevestigde namen als Marlene Dumas en Aernout Mik. In de actuele expositie staan drie thema’s centraal: kleur en onderzoek, individu en maatschappij, en duurzaamheid. De werken die hier hangen, zijn veelal kleurrijk, met speelse details. Zoals de animatievideo van Jacco Olivier, bestaande uit dia’s van zijn eigen schilderijen.

Elsevier nummer 9, 5 maart 2016