Eerste Kamervoorzitter neemt boek over Koningschap in ontvangst

30 januari 2016Leestijd: 2 minuten
''

Met een geestig toespraakje bedankte Ankie Broekers-Knol (VVD) voor het eerste exemplaar van het boek ‘Macht verloren, gezag versterkt’ dat ze donderdag in ontvangst mocht nemen. De voorzitter van de Eerste Kamer kreeg het boek uit handen van de auteur prof.dr. J.Th.J. van den Berg. Ze noemde hem ‘geen monarchist, maar een Beatrixist’.

In zijn bundel heeft Van den Berg alle stukken verzameld die hij de afgelopen vier decennia over het koningschap heeft geschreven.

Geringe kennis

Een groot deel gaat als vanzelfsprekend over koningin Beatrix, die van 1980 tot 2013 in functie was. Van den Berg behandelt in zijn boek uiteenlopende kwesties. Van de totstandkoming van het salaris van de eerste Koning en de rol van de ‘rode’ beschermers Willem Drees. Joop den Uyl en Wim Kok tot de Koningin in tijdens van populisme.

Tijdens de bijeenkomst in de Lorentzzaal van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden hekelden uiteenlopende sprekers de geringe kennis die politici hebben van het koningschap. Vandaar ook dat Broekers-Knol de bundel van Van den Berg ‘verplichte literatuur voor alle Kamerleden’ noemde.

Geen monarchie

Herman Tjeenk Willink, voormalig vicepresident van de Raad van State, wees erop dat juist in onzekere tijdens de instituties moeten worden geschraagd, inclusief het koningschap. Volgens hem in Nederland geen monarchie, maar een republiek met een erfelijk koningschap.

Andere sprekers waren Luc Verheij; Geerten Boogaard ; Gert Jan Geertjes ; Remco Meijer   en Wim Voermans. Zij prezen  de grote expertise van Joop van den Berg, zoals die blijkt uit zijn stukken over de rol van het staatshoofd tijdens de formatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.