Vioolromantiek rond Stradivarius mondt uit machtsspel

29 september 2015Leestijd: 1 minuut
'Mark Kohn'

‘De Messias’ is de eerste gezamenlijke roman van schrijversduo Esther Jansma en Wiljan van den Akker.

Dichter en dendroloog Esther Jansma vormt sinds kort een schrijversduo met hoogleraar geesteswetenschappen Wiljan van den Akker, en De Messias is hun eerste gezamenlijke roman.

Deze speelt zich afwisselend af in heden en verleden. In de huidige tijd verhuist houtdeskundige Emma Faber na een moeizame scheiding naar Berlijn, waar ze onder meer muziekinstrumenten dateert. En we bevinden ons in het achttiende-eeuwse atelier van vioolbouwer Antonio Stradivari, die een onbehouwen potentaat blijkt.

In het begin van de roman ligt de vioolromantiek er dik bovenop en krijgt elke lichtval of gietijzeren trapkrul een poëtische omschrijving. Verder laat Emma’s gemoedstoestand zich wel erg duidelijk verklaren door haar strenggelovige opvoeding. Maar gaandeweg krijgt het verhaal vaart, zeker als Emma in een complex machtsspel verzeild raakt en er op de achtergrond ook nog liefde speelt.

Elsevier nummer 40, 3 oktober 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.