cultuur

Humberto Tan: bekijk racisme in Nederland in perspectief

27 december 2014Leestijd: 2 minuten

In vergelijking met andere landen is de bereidheid in Nederland om racisme uit te bannen zeer groot. ‘In Brazilië is een zwarte presentator ondenkbaar’.

Er loopt in Hilversum geen levende ziel rond die het enthousiasme van Humberto Tan kan evenaren. Jongetje uit de Bijlmer en nu op zijn 49ste zowat de populairste televisiepresentator van Nederland. Kijkcijferkanon.

Race naar de dood

Hij is niet te vatten onder één hoedje: dagelijkse talkshow bij RTL4, sportprogramma op BNR radio, dagvoorzitter, fotograaf, schrijver van boeken, een eigen kledinglijn, ambassadeur van het Rode Kruis… En ook nog echtgenoot en vader van drie kinderen. Het leven als een niet te temmen perpetuum mobile. Waarom die race naar de dood?

‘Het is mijn temperament. Sommigen noemen me een workaholic, anderen zeggen dat drukte ook doodsangst is. Maar ik ben gewoon gek van mijn vak. Sfeer scheppen, een goed gesprek, muziek: als dat je dagelijkse uitdaging is, mag je toch spreken van een privilege. Zeker als je Surinamer van origine bent in een blank land.

Gesel van het racisme

‘Ik was afgelopen zomer in Rio voor het WK voetbal. Wat ik bij RTL doe, is in Brazilië ondenkbaar. Een zwarte tv-presentator bestaat gewoon niet, onmogelijk. In Nederland kan het wel en dat zegt iets over de bereidheid van een land om de gesel van het racisme uit te bannen.’

Hij had wel verwacht dat de zwartepietendiscussie zou worden aangeroerd. Vooraf zegt hij dat het onderwerp hem niet echt kan opwinden. ‘Het is een etnocentrische discussie van beide kanten geworden. Als kind voelde ik me soms ook ongemakkelijk bij Zwarte Piet, zeker als hij ook nog eens met een raar Surinaams accent begon te praten. Alles evolueert. Kuifje in Congo zou vandaag anders geschreven en getekend zijn. Mijn simpele uitgangspunt is: tijdens de sinterklaasperiode moet je het feest het feest laten. Verder mag je dingen wel benoemen, erover praten, ook als het traditie is.

Of mogen we niet meer over stierengevechten in Spanje praten? Ook traditie. In dit soort discussies moet je leiderschap hebben.

En dat is een foute inschatting van premier Mark Rutte (VVD) geweest.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.