cultuur

Onderzoek: mag burgemeester, omroepdirecteur bonus geven?

27 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een opmerkelijk financieel extraatje voor de directeur van Omroep West: de president-commissaris van de regionale omroep, burgemeester van Zoetermeer Charlie Aptroot (VVD), geeft de directeur een bonus voor goed functioneren.

Het Commissariaat voor de Media doet onderzoek naar de bonus, meldt de Volkskrant donderdag. Sinds eind 2011 zijn bonussen bij semipublieke instellingen verboden door de invoering Wet normering topinkomens.

Bonus

President-commissaris van Omroep West en burgemeester Aptroot vindt dat directeur Gerard Milo de bonus verdient. Hij heeft daarvoor gekeken naar ‘de wijze van leiding geven en omgang met medewerkers, OR, collega-omroepen, bedrijfsleven en openbaar bestuur in het verzorgingsgebied’.

‘Wij prijzen ons gelukkig dat de directeur het op al deze onderwerpen heel goed doet,’ laat Aptroot weten aan de krant. Of Aptroot als prominent vertegenwoordiger van het openbaar bestuur in het gebied waar Omroep West werkzaam is geen dubbele pet of heeft, wil hij niet bespreken. ‘Het is bij Omroep West goed geregeld.’

Kijkcijfers

De omroep gaf de bonus van Milo niet apart op, maar het bedrag is onderdeel van zijn salaris. In de beloning van Milo van 179.000 euro, zit een bonus van 13.844 euro. De bonus is ook nog eens opmerkelijk, omdat Omroep West vorig jaar in de rode cijfers eindigde.

Hoewel de luistercijfers iets stegen, daalden de kijkcijfers. Voormalig VVD-Kamerlid Aptroot zegt dat het een ‘misverstand’ is dat winst maken een doelstelling is van een directeur van een regionale omroep.

‘Wij moeten natuurlijk structureel wel uitkomen met de financiële middelen, maar in een tijd van teruglopende subsidie van de overheid hebben wij bewust gekozen om tijdelijk wat geld bij te leggen uit reserves om de aanpassingen op de best mogelijke manier te realiseren,’ zegt Aptroot.

Overgang

De ondernemingsraad van Omroep West is akkoord gegaan met de bonus, omdat deze onder het overgangsrecht zou vallen van de Wet normering topinkomens. Maar het ministerie van Binnenlandse zegt dat de wet geen overgangsregeling voor bonussen kent.

Het salaris van Milo valt onder de Balkenendenorm van 230.000 euro, maar de omroepdirecteur verdient meer dan het ministerssalaris, dat volgend jaar 178.000 euro zal zijn.

De bonus van Omroep West-directeur Milo is niet het enige extraatje dat door het Commissariaat voor de Media onder de loep wordt genomen. In oktober begon het Commissariaat een onderzoek naar een bonus van de directeur van de omroep L1. De directeur kreeg het geld voor beter dan verwachte financiële prestaties, maar ook dat is volgens de Wet normering topinkomens verboden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.