cultuur

Hoe wat we eten de afgelopen vijftig jaar enorm is veranderd

29 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een volwassen man heeft gemiddeld zo’n 2.500 calorieën per dag aan voedsel nodig, een vrouw 2.000, wie veel beweegt 2.900 en een puber zelfs 3.300 calorieën.

Het goede nieuws is, zo blijkt uit cijfers van de voedselorganisatie van de Verenigde Naties FAO, dat die hoeveelheid calorieën tegenwoordig in bijna alle landen beschikbaar is. Waar ruim vijftig jaar geleden tientallen landen ver onder de grens zaten, produceren en importeren ze inmiddels voldoende. Alleen komt dat voedsel lang niet overal in gezonde hoeveelheden terecht.

Intrigerend

De FAO houdt nauwkeurig bij hoeveel graan, zuivel, vlees en dergelijke in alle landen van de wereld wordt geproduceerd, verhandeld en verkocht, om zo een beeld te krijgen van de voedselvoorziening. Obesitas dreigt immers een even schadelijk probleem te worden als ondervoeding. Ze spreken daarbij van supply per capita, wat staat voor de gemiddeld beschikbare hoeveelheid calorieën per persoon.

Dat wil niet zeggen dat al dat voedsel over de inwoners van een land wordt verdeeld en dat alles ook wordt geconsumeerd, maar het geeft niettemin een intrigerend beeld van de voedselsituatie wereldwijd.

Beduidend meer

Ook heeft de FAO gekeken naar de samenstelling van het voedselpakket, met de nadruk op de calorische waarde: water, koffie en andere producten zonder calorieën zijn niet meegerekend. Sommige landen leunen sterk op graan, andere moeten het hebben van zuivel.

In de berg cijfers valt op dat bijna alle landen beduidend meer voedsel ter beschikking hebben gekregen, uitzonderingen als Somalië daargelaten.

Bovendien is het opmerkelijk dat de voedselpatronen van westerse landen steeds meer op elkaar lijken: graan is in belang afgenomen, we zijn meer vlees gaan eten en veel meer alcohol gaan drinken. De extremen zitten in landen als China, waar groenten en fruit in een halve eeuw zijn gehalveerd ten gunste van zuivel als belangrijkste energiebron.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.