cultuur

Dit weten we tot dusver over afpersing Linda en John de Mol

01 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Linda en John de Mol hebben al een jaar te maken met bedreiging en afpersing. Wat weten we op dit moment over deze zaak?

De bekende familie ontving in totaal vier dreigbrieven. De eerste dreigbrief werd vorig jaar oktober bezorgd bij John de Mol.

Groot bedrag

De bedreiger wilde een groot bedrag van de mediamagnaat. Als hij niet over de brug zou komen, dan zou zijn zus Linda, haar kinderen en anderen in zijn omgeving iets worden aangedaan.

Na die eerste brief volgden er de laatste weken nog vier dreigbrieven, schrijft De Telegraaf. Drie daarvan werden achtergelaten onder bakstenen in Zeist en Huizen. Een vierde werd twee weken geleden, op 18 september, bezorgd bij het huis van John de Mol door een banketbakker.

De dreigbrief was boven op de taartdoos geplakt. De miljardair schakelde daarop meteen de politie in. Na onderzoek werd duidelijk dat de taartjes van een bakkerij in Blaricum kwamen, tevens de woonplaats van John de Mol.

Blanke man

Wie is nu toch die bedreiger? Het personeel van de bakkerij wist zich gelukkig nog te herinneren wie de taartjes, drie dagen voor de aangifte bij de politie, had besteld. Het zou gaan om een blanke, oudere man van een jaar of zeventig met een bril en kort, dun haar.

De politie heeft gisteren in het tv-programma Opsporing Verzocht een compositietekening van de man verspreid, op basis van de verklaringen van de medewerkers van de bakkerij.

Aan de hand daarvan ontving de politie tientallen tips. Er is ook een DNA-monster van de enveloppe op de taartjesdoos gehaald. Dat betekent niet dat de zaak daarmee is opgelost, omdat het DNA geen overeenkomsten vertoonde met andere monsters in de landelijke DNA-database, weet De Telegraaf.

Mogelijk is er sprake van verschillende afpersers: de politie zoekt namelijk ook nog naar mensen die hebben gezien dat iemand een brief verstopte onder een grote baksteen op de Nieuw Blaricumerweg/hoek Sparrenlaan in Huizen, bij slot Zeist en bij de Gemeentelijke Begraafplaats in Zeist.

Eisen

Volgens de politie zijn steeds dezelfde eisen herhaald: betalen, of er gebeurt iets met de mensen die je lief zijn. De familie werd gevraagd om op de brieven te reageren met advertenties in de krant. Dat is, in goed overleg met de politie, ook gebeurd.

John en Linda de Mol willen zelf niet reageren op de afpersingszaak. Ze zouden erg onder de zaak lijden. John de Mol – met een vermogen van 1,9 miljard behorend tot de rijkste Nederlanders – was al eerder slachtoffer van afpersing, in 2004 en 2007, schrijft het AD. Maar niet eerder was het zo ernstig als nu. ‘Dit moet stoppen,’ laat de politie weten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.