cultuur

Fisher-Price bant Zwarte Piet: vier keer omstreden speelgoed

09 september 2014Leestijd: 2 minuten

Beledigende Zwarte Pieten of varkentjes in speelgoedboerderijen die niet geschikt zijn voor moslims: de tijd dat speelgoed niet kritisch wordt bekeken, is voorbij. Speelgoed leidt geregeld tot controverse.

Speelgoedfabrikanten kiezen er soms voor om na kritiek hun speeltjes aan te passen. Elsevier.nl zet vier ‘omstreden’ stukken speelgoed op een rij.

1. Zwarte Piet

Speelgoedmaker Fisher-Price besloot een Sinterklaasset van de speelgoedserie Little People niet langer te leveren. Aanleiding daarvoor is de discussie over de zwarte knecht van Sinterklaas. Het gaat om een set bestaande uit kleine versies van Zwarte Piet, Sinterklaas en zijn paard.

De fabrikant kreeg klachten vanuit Nederland over het Zwarte Piet-poppetje. Fisher-Price begrijpt de klachten en zal het product dan ook niet meer leveren, liet het bedrijf weten via Twitter.

2. Varken

In 2010 ontstond er in Groot-Brittannië ophef nadat een speelgoedfabrikant een varkentje uit een boerderijset voor kinderen haalde. Volgens de Early Learning Center (ELC) waren de varkentjes beledigend voor joodse en islamitische kinderen.

De fabrikant erkende dat een varken een gewoon boerderijdier is, maar vond het toch nodig om het dier uit de set te halen. Na een storm van kritiek, besloot de maker van het speelgoed het varken terug te stoppen in de set. Wel werd de boerderij voor kinderen van achttien maanden in sommige landen in aangepaste vorm verkocht.

3. Jongens en meisjesspeelgoed?

De discussie over speelgoed voor jongens en meisjes wordt elk jaar opnieuw gevoerd, vooral wanneer grote speelgoedwinkels hun gidsen verspreiden. Speelgoedfabrikanten lijken nogal vast te zitten in rolpatronen. Jongens spelen met robots en ander technisch speelgoed, meisjes met roze stofzuigers en prinsessenjurken.

In Zweden, waar sowieso zoveel mogelijk sekseneutraal wordt gedacht, is al een verandering gaande. Speelgoedfolders laten niet alleen meisjes zien die spelen met stofzuigers en föhnen, maar ook jongens die dat doen. Meisjes spelen in Zweedse folders ook met speelgoedauto’s en jongens met poppen, net als meisjes.

4. Lego

De maker van dit populaire speelgoed ligt ook onder vuur vanwege het denken in stereotypes. In de speciale speelgoedsets voor meisjes, gingen de vrouwelijke poppetjes vooral naar het strand of werkten ze in een schoonheidssalon.

Lego presenteerde daarom in augustus een andere set, waarin drie vrouwelijke figuren werkten in het Research Institute. De set werd door lego zelf verkocht en was zo uitverkocht. Ook enkele speelgoedwinkels in de Verenigde Staten van ketel Toys R Us verkochten de set, maar ook daar is het speelgoed niet meer te verkrijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.