Premium Lock Sarah Neutkens: ‘Ik wil geen reserves kennen’

20 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Sarah Neutkens: ‘We zijn allemaal tusseninmensen’. Foto: Jeroen Zondag

Sarah Neutkens is componist, schrijver, model, en nog veel meer. In een maand tijd bracht ze een boek en een album uit. ‘Wie nergens bij hoort, heeft niets te verliezen.’

Afgelopen maand verscheen van componist Sarah Neutkens (24) het dubbelalbum What is Sarah Neutkens thinking? Van schrijver Sarah Neutkens verscheen het boek Tusseninmens, een lijvig ‘pamflet’ over de metamorfose van mode, waarin enkele andere bezigheden van haar samenkomen, want Neutkens is ook model, kunstenaar en historicus.

Een groeiende groep jongeren in de kunsten laat zich niet meer kooien. Is de homo universalis begonnen aan een terugkeer? Of gaat het hier om een bredere vorm van ontheemding? Over dat laatste fenomeen schrijft Neutkens in haar nieuwe boek. We laveren steeds meer tussen paradoxale identiteiten, vindt ze, zoals ‘de tastbare en de digitale wereld’, maar ook tussen individu en collectief, platteland en stad, en sommigen zelfs tussen man en vrouw.

‘We zijn allemaal tusseninmensen,’ betoogt Neutkens. ‘Bij een tuinfeest van mijn uitgever Prometheus bekruipt me vaak de gedachte: ik hoor niet tussen de schrijvers. Onder componisten ben ik evengoed een vreemdeling. Niemand van hen kent mij uit kringen van het conservatorium, want daar studeerde ik nooit. Mijn muziek is pop noch klassiek. Maar wellicht is nergens bij horen hetzelfde als overal bij horen. Want die verschillende groepen lijken het niet vreemd te vinden dat ik onder hen verkeer. Zelf ervoer ik het eerst als beangstigend en eenzaam. Nu ontdek ik voordelen van alleen zijn: het weten wat je aan jezelf hebt. Wie nergens bij hoort, heeft ook niets te verliezen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw