Robby Kevlishvili (21): ‘Wees nieuwsgierig en haal inspiratie uit anderen’

28 februari 2023Leestijd: 1 minuut
Robby Kevlishvili (21) is grootmeester schaken, de hoogst haalbare titel binnen die sport

Wie inspireren je?

‘Topsporters als bokser Floyd Mayweather. Hij is dominant en gestructureerd, dat wil ik zijn tijdens het schaken.’

Robby Kevlishvili (21) is grootmeester schaken, de hoogst haalbare titel binnen die sport. In 2022 werd hij tweede op het Nederlands kampioenschap. Via een studiebeurs kwam hij terecht in het Ame­rikaanse St. Louis, waar hij ­finance en wiskunde studeert.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Drie jaar geleden verhuisde ik naar de Verenigde Staten. Dat maakte me onafhankelijk en volwassen. In Nederland was ik lui. Nu neem ik zelf initiatief.’

Kan niet zonder?

‘De sportschool. Discipline helpt me om scherp te blijven.’

Beste advies?

‘Wees nieuwsgierig. Haal inspiratie uit anderen, van elke interactie kun je iets leren. Als ik tegen een mede-grootmeester speel, kan ik enorm veel leren, zowel van winst als van verlies. Zo sta ik in het leven. En die houding brengt me verder.’

Over vijf jaar?

‘Wil ik Nederland vertegenwoordigen op de schaakolympiade – dat zijn de wereldkampioenschappen. Ook werk ik dan in de finance en blijf ik mezelf verbeteren op schaakniveau.’