Zangeres Premium Corner

Caroline van der Leeuw: ‘Imago creëren, dat heeft iets vies’

15 december 2022Leestijd: 10 minuten

Caroline van der Leeuw (41) zet het masker van Caro Emerald af. Met band The Jordan kan ze zijn wie ze is: creatief, ondernemer. En faalangstig. ‘Ik snap wel waarom artiesten drugs gebruiken.’

Met zoete, jazzy ­retroliedjes veroverde Caroline van der Leeuw een plek in de Europese popcultuur. Terwijl haar succes groeide, verlangde ze heimelijk naar iets anders. Dit jaar was het zover: ze stapte uit het keurslijf met kokerrok en haarbloem. Geen vintage dansliedjes, maar serieuze trip-hop.

Caroline van der Leeuw (Amsterdam, 1981) Is zangeres van The Jordan. Onder de naam ‘Caro Emerald’ werd zij een van Nederlands succesvolste zangeressen van het afgelopen decennium. In eigen land won ze vrijwel alle awards die ertoe doen – waaronder een Edison. Ze verkocht honderdduizenden platen in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië. Ze trad op in de Londense O2 Arena en op het Glastonbury Festival. Van der Leeuw woont met haar vriend en twee kinderen in Amsterdam.

Van der Leeuw, dochter van een filosoof, reflecteert in café Boca’s in de Amsterdamse Jordaan op het bestaan als ‘superster’. Ze legt uit waarom The Jordan eigenlijk geen band is.

Een bizarre trip

‘Er was een liedje – Back it up –, gemaakt door vier schrijvers en producers. De bedoeling was om het te verkopen aan een andere artiest. En om het te verkopen, moest er een demo van worden opgenomen.

‘In die tijd, in 2007, was ik demozangeres: in de studio verzorgde ik zangpartijen die nooit het publiek bereikten. En dat werk deed ik nog gratis ook. Als ik maar in het hol van de leeuw blijf, dan komt er vanzelf wat op me af, dacht ik.

Back it up vond ik fantastisch: een hit. Maar ik onderschatte mezelf, had faalangst – nog steeds. Nadat ik al mijn moed bij elkaar had geraapt, vroeg ik of ik het liedje mocht hebben. Ik zong het bij AT5 en mensen vonden het te gek. Het productieteam stelde voor om samen een album te maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.