Talent

Loes Verkuil (27): ‘Ik probeer geen vakgekkie te worden’

20 september 2022Leestijd: 1 minuut

Wie inspireren je?

‘Mensen die met innovatieve oplossingen komen. Zij hoeven geen experts te zijn, zolang ze maar nieuwe ideeën hebben.’

Belangrijkste gebeurtenis?

Loes Verkuil (27) won afgelopen najaar de Jong Talent Enza Zaden Afstudeerprijs voor haar onderzoek naar Colombiaanse koffieplanten. Ze toonde aan dat de opbrengst hiervan in een diverse plantrijke omgeving gelijk is aan die in een monocultuur. Belangrijk, want zo’n diverse omgeving beschermt tegen bodemerosie. Is nu promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

‘Mijn masteronderzoek. Het was interessant om op bezoek te gaan bij Colombiaanse boeren, en te praten over hun werk. Ik zag direct het nut in van onderzoek doen naar problemen oplossen met natuurlijke methoden. Ik ontdekte dat ik de wetenschap in wilde.’

Kan niet zonder?

‘Een goede werk-privébalans. Ik probeer geen vakgekkie te worden die alleen maar over werk praat.’

Beste advies?

‘Probeer veel uit: een beetje experimenteren is altijd goed.’

Over vijf jaar?

‘Hopelijk ben ik dan klaar met mijn promotieonderzoek. Ik wil helpen met de transitie naar duurzame voedselproductie. Is een goed economisch resultaat te combineren met het niet-aantasten van het ­milieu? Daarover wil ik meer weten.’