Talent

Leto Cavé (20): ‘Ik hoop dat rotsen behouden blijven om te klimmen’

06 september 2022Leestijd: 1 minuut

Wie inspireren je?

‘De Nederlandse klimmer Jorg Verhoeven. Hij klom als eerste Nederlander een route met moeilijkheidsgraad 9a. Ook mijn coach vind ik erg inspirerend. Zij leert me te kiezen waarvoor ik sta en bewust te zijn van mijn impact op mijn omgeving.’

Leto Cavé (20) is Nederlands kampioen sportklimmen. Cavé begon op jonge leeftijd met klimmen en werd algauw gevraagd voor het Nederlands team. Klom op zijn achttiende als tweede Nederlander een route met moeilijkheidsgraad 9a, wat wordt gezien als erg moeilijk. Zijn doel: de Olympische Spelen, waarvan klimmen sinds 2021 deel uitmaakt.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Toen ik vorig jaar voor mezelf koos en besloot terug te keren naar Nederland na drie jaar in Oostenrijk te hebben geklommen. Ik denk dat ik in Nederland gelukkiger ben en dat dat beter is voor mijn ontwikkeling.’

Kan niet zonder?

‘Rotsen natuurlijk. Ik wil altijd blijven klimmen en hoop dat we de rotsen en de natuur kunnen behouden zodat dat mogelijk blijft.’

Beste advies?

‘Ik wil aan iedereen meegeven dat je je dromen moet nastreven. Geniet van de reis en van de gebeurtenissen onderweg. Genieten van het leven is zo belangrijk.’

Over vijf jaar?

‘Hoop ik dat ik mij heb gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’