Talent

Laila van der Meer (22): ‘Na het brons in 2018 kreeg ik de smaak te pakken’

23 augustus 2022Leestijd: 1 minuut

Wie inspireert je?

‘Marit Bouwmeester. Zij zeilt al erg lang mee in de top. Zelfs nu ze een kindje heeft, blijft ze doorgaan. Ik heb veel bewondering voor haar discipline. We begonnen beiden te zeilen in Grou.’

Belangrijkste gebeurtenis?

Laila van der Meer (22) werd op 7 augustus in Italië ­wereldkampioen in de Nacra 17-klasse van catamaranzeilen in de categorie onder 24 jaar. De Nacra 17 is de snelste olympische zeilboot die over het water zweeft. Sinds haar zesde zeilt Van der Meer al en vanaf 2019 zeilt ze in de Nacra 17-klasse.

‘Toen ik brons haalde op de Jeugd Olympische Spelen in ­Buenos Aires in 2018. Daar ervoer ik hoe het is te strijden voor een medaille. Ik kreeg de smaak te pakken en wilde definitief meedoen met de volwassenen.’

Kan niet zonder?

‘Een goede balans. Als ik thuis ben, vind ik het lekker om even niet aan zeilen te denken. Ik spreek graag af met vriendinnen of ga naar de sportschool. Om goed te kunnen presteren, heb ik soms juist het zeilen niet nodig.’

Beste advies?

‘Je moet plezier hebben in wat je doet. Als plezier ontbreekt, is het lastig om veel tijd aan een sport te besteden.’

Over vijf jaar?

‘In elk geval wil ik in 2024 aan de Olympische Spelen meedoen. Daarna hoop ik hard te kunnen gaan trainen voor een medaille op de Spelen in 2028.’