Taal

In navolging ‘Black’: verdient zwart een hoofdletter?

24 juni 2022Leestijd: 2 minuten

Sinds juli 2020 schrijft The New York Times ‘Black’ met een hoofdletter als het refereert aan zwarte huidskleur of cultuur. Moeten Nederlandse media voortaan ‘Zwart’ schrijven? vraagt René van Rijckevorsel zich af in zijn rubriek Taal.

Persbureau AP ging The New York Times een maand eerder voor. ‘Wij geloven dat deze schrijfwijze het best het element van gedeelde geschiedenis en identiteit overbrengt, en ons doel weerspiegelt om respect te hebben voor alle mensen en gemeenschappen,’ was de – tamelijk complexe – uitleg van de Times-hoofdredactie.

Iets anders dan in een doos met kleurpotloden

‘De kleine b in Black had voor mij als Zwarte vrouw nooit zin,’ zei Destinée-Charisse Royal, redacteur van de krant.

Lees ook de column van Zihni Özdil: The New York Times pleegt karaktermoord op Elon Musk

‘Ik denk dat de hoofdletter B logisch is omdat het een ras beschrijft, een culturele groep, en dat is iets anders dan een kleur in een doos met kleurpotloden.’

En white dan? White met hoofdletter vindt de Times te beladen omdat white supremacy-clubs als Ku Klux Klan en Stormfront white al lang met hoofdletter W schrijven: White power, White race.

Wit met hoofdletter zou derhalve worden gezien als signaal dat de krant vindt dat blanken een superieur ras zijn.

De NOS heeft de ‘blanke’ al in de ban gedaan

Misschien dat u, lezer, uw wenkbrauwen optrok toen u net ‘blanken’ las. In Nederland hebben veel media, zoals de NOS, ‘blank’ al in de ban gedaan.

Zwart met kapitaal vind je hier nog weinig, maar in elk geval wel in het activistische blad One World.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.