den haag Premium Corner

Prinsjesdag in omgetoverde Koninklijke Schouwburg

31 mei 2022Leestijd: 7 minuten

Primeur deze Prinsjesdag. Het jaarlijkse theater van de staat is vanaf vandaag voor een reeks jaren te bewonderen in een echt theater. De Koninklijke Schouwburg in Den Haag is na de laatste voorstelling vrijdag 16 september in enkele dagen omgetoverd tot een ruimte die lijkt op de Ridderzaal. De koninklijke familie heeft oude banden met het oudste theater van de hofstad.

Prinsjesdag wordt vanaf vandaag anders. Was het afgelopen twee jaar de coronapandemie die de verenigde vergadering van de Staten-Generaal van Ridderzaal naar Grote Kerk dirigeerde, dit keer is de renovatie van het Binnenhof reden om het plechtige treffen van parlement en Koning elders te houden. Het Binnenhof en daarmee de Ridderzaal, waar de Troonrede al sinds 1903 wordt uitgesproken, zijn wegens die renovatie ontoegankelijk. De Grote Kerk viel dit keer uit wegens de overlast voor omwonenden en winkeliers.

En dus spreekt koning Willem-Alexander zijn tiende Troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg en zal de stoet met de glazen koets, die traditioneel op de derde dinsdag van september van Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout naar het Binnenhof rijdt, nu iets eerder op de plek van bestemming zijn, namelijk om de hoek bij het Korte Voorhout bij de Koninklijke Schouwburg.

Verhoogde vloer is gebouwd bovenop theaterstoelen van schouwburg

Het koninklijk gezelschap en de andere gasten worden ontvangen in een volledig omgetoverd theater. Een verhoogde vloer is gebouwd bovenop de theaterstoelen van de schouwburg. Daar bovenop staan de bekende rode stoelen die normaliter op Prinsjesdag in de Ridderzaal staan. Het podium is verdeeld in een open gedeelte met daarop de tronen waarop het koninklijk paar zitting heeft. Aan weerskanten van het podium zitten hoogwaardigheidsbekleders. Er boven vormen lappen een theatraal plafond.

De overige bezoekers zitten op het verhoogde gedeelte waar normaal het theaterpubliek zit. Alleen aan de loges erboven is de oude schouwburg nog te herkennen. De hele operatie ving aan na de laatste voorstelling op vrijdag 16 september en ging ook ook ‘s nachts door.

Het meubilair van Prinsjesdag verhuist mee. Foto: Pim Ras/HH/ANP

Dat is een gebouw waarmee de Oranjes oude banden hebben. Het voorhuis werd gebouwd in opdracht van de zwager van stadhouder Willem V prins Karel Christiaan van Nassau-Weilburg en diens echtgenote prinses Carolina van Oranje-Nassau. Het echtpaar bevorderde de kunsten in Den Haag door culturele salons te houden. Zo was Wolfgang Amadeus Mozart in 1765 te gast: nog niet in het paleisje dat later schouwburg zou worden, maar in hun oude huis vlakbij.

Er is nog een relatie tussen de Oranjes en het Korte Voorhout. Toen het stadspaleisje werd uitgebreid tot theater, kon dat vele decennia floreren dankzij koninklijke steun en bemoeienis.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.