Talent

Orla Strijker (22): ‘Toen ik dat zag, wist ik: dit wil ik ook gaan doen’

05 april 2022Leestijd: 1 minuut

Wie inspireert je?

‘Op vijftienjarige leeftijd nam mijn vader me mee naar een ­bijeenkomst van Amerikaanse ­autoliefhebbers. Daar stond een stand waar zelfgemaakte gitaren werden verkocht. Toen wist ik: dit wil ik ook gaan doen.’

Orla Strijker (22) is de jongste professionele ­gitaarbouwer van Nederland. Op vijftienjarige leeftijd begon ze bij The Fellowship of Acoustics, een van de bekendste gitaarzaken van Europa. Daar werkt ze aan de gitaren van onder anderen Danny Vera, Douwe Bob en andere bekende Nederlandse gitaristen. Strijker heeft sinds 2020 haar eigen bedrijf genaamd Orla Guitars and Repairs.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘De dag dat ik werd aangenomen bij The Fellowship of Acoustics in Dedemsvaart. Zonder die baan was ik nu nog nergens. Via mijn werk daar ben ik ook een half jaar in Canada geweest om gitaren te bouwen onder leiding van Sergei de Jonge, een zeer ­bekende gitaarbouwer.’

Kan niet zonder?

‘De mensen die mij van begin af aan hebben gesteund en in mij zijn blijven geloven, zoals mijn ouders en mijn docent aan het Vechtdal College, Ewout ­Warringa.’

Beste advies?

‘Ga je dromen achterna.’

Over vijf jaar?

‘Hoop ik met mijn gitaren op de NAMM in Los Angeles te staan, de grootste jaarlijkse gitaarbeurs ter wereld.’