Maxim Duterre (23): ‘Ik wil alles zelf kunnen maken en ontwerpen’

18 januari 2022Leestijd: 1 minuut
Maxime Duterre (23) ontwierp het afscheidscadeau van de Europese Raad voor Angela Merkel

Wie inspireert je?

‘Ik keek vroeger op tegen Leonardo da Vinci. Hij kon echt alles en ik wilde ook alles zelf kunnen maken en ontwerpen.’

Maxim Duterre (23) ontwierp het afscheidscadeau van de Europese Raad voor Angela Merkel: een artistieke impressie van het Europagebouw in Brussel. Alle EU-leiders krijgen bij vertrek uit de Raad dit beeldje, dat voorzitter Charles Michel persoonlijk uitkoos. Maxim Duterre is tweedejaarsstudent aan de ­Design Academy in Eindhoven.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Mijn moeder is Nederlands en mijn vader Frans, ik ben opgegroeid in België. Zes jaar geleden verhuisde ik naar Nederland. Vanaf dat moment ben ik het ontwerpen echt serieus gaan nemen.’

Kan niet zonder?

‘Mijn computer en boeken. Ik zoek dagenlang dingen op en lees veel. Uit interesse, maar dat helpt me ook inspiratie te krijgen tijdens het ontwerpproces.’

Beste advies?

‘Waardevolle meningen filteren is belangrijk. Het is makkelijker tegen iemand te zeggen dat iets leuk of mooi is, dan met aandacht een eerlijke mening te vormen. Door veel positief commentaar kun je denken dat je goed bezig bent, terwijl je helemaal de verkeerde kant opgaat.’

Over vijf jaar?

‘Ik zou het liefst zelfstandig ontwerper zijn.’