Talent

Judith de Leeuw (26): ‘Voor mij is het echt alles of niets’

04 januari 2022Leestijd: 1 minuut

Wie inspireren je?

‘Mensen die ik tegenkom. Iemand met borstkanker bijvoorbeeld, of iemand die de Nederlandse penoze overleefde. Zij hebben sterke, mooie, maar ook heftige verhalen.’

Judith de Leeuw (26) maakt als internationaal straatartiest metershoge muurschilderingen in onder meer Amsterdam, Parijs, New York en Kuala Lumpur. Daarbij staan maatschappij-kritische thema’s centraal, zoals etnisch profileren bij de Belastingdienst en de jeugdzorg. Werd in 2017 Young Talent bij de Dutch Street Art Awards en won in 2019 de categorie kunst en cultuur bij de Young Amsterdam Awards. De Leeuw studeerde aan de Rotterdamse ­Willem de Kooning Academie.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Dat ik een muurschilderij verkocht in Zweden. Dat was een eyeopener: ik ervoer voor het eerst hoe gelukkig ik andere mensen kan maken met mijn kunstwerken.’

Kan niet zonder?

‘Creëren. Dat is mijn enige houvast om hier te zijn en waarin ik nuttig ben. Ik ben echt een alles-of-niets-persoon.’

Beste advies?

‘Een ex zei ooit: het leven is als een schommel. Als je daarvan niet kunt genieten, heb je een miserabel leven.’

Over vijf jaar?

‘Heb ik kunst gemaakt in het Amazone-gebied, op de Noordpool en hopelijk in de ruimte.’