Premium Lock Een kunstzinnig klooster: Museum Krona

23 november 2021Leestijd: 4 minuten
Het fraai gelegen Museum Krona. Foto: Foto: Willem Kuijpers

Een mooie attractie in het Brabantse Uden is Museum Krona, dat klassieke en moderne religieuze kunst met elkaar verbindt. Een nieuwe expositie biedt zicht op het snel veranderende kloosterleven in de jaren zestig.

‘Kijk, hier zie je het leven van de heilige Birgitta in beeld. Ze was een power woman avant la lettre.’ Ab Jansen (76) staat stil bij de bronzen deuren in het Museum Krona waaraan hij sinds zijn pensionering als vrijwilliger is verbonden. Zes taferelen tonen inderdaad fasen uit het fascinerende bestaan van de Zweedse mystica die zich intensief bemoeide met de kerkpolitiek van haar tijd en zich ook nog ontplooide als componist.

Katholiek

De tragische kardinaal Simonis, de vliegende non Anima Christi, de hoogste Nederlander in het Vaticaan Karel Kasteel, de zwaarmoedige Antoine Bodar: zij komen allen aan bod in Katholiek.

Het boek Katholiek kost € 14.95 en is te bestellen via shop.ewmagazine.nl of bel 020-8947553.

De naam van Birgitta van Zweden (1303-1373) leeft voort in de kloosterorde die zij stichtte. In het Brabantse Uden leven nu nog acht birgittinessen in de geest van de visionaire vrouw. Zij leiden, als ‘waakvlammen van God’, een teruggetrokken bestaan van contemplatie in een abdij, Maria Refugie, die niet voor het publiek toegankelijk is. Maar een vleugel van hun fraaie kloostergebouw dient als museum. Na de stichting in 1973 voer het onder de vlag van Museum voor Religieuze Kunst, in 2019 werd het na een grondige verbouwing omgedoopt in Museum Krona. De naam verwijst naar het Zweedse woord voor het kroontje dat de nonnen dragen. Met drie met elkaar verbonden witte banden en vijf rode stippen, die de wonden van Christus verbeelden. De collectie omvat iconen, prentjes, schilderijen, beeldhouwwerk, middeleeuwse monstransen (hostiehouders) en handschriften.

Foto: Ramon Mangold
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw