Talent

Imane Valk (13): ‘Ik word Europees kampioen karate’

12 oktober 2021Leestijd: 1 minuut

Wie inspireren je?

‘Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, en Europees Parlementslid Samira Rafaela (D66). Ardern is veel bezig met de samenleving. Dat vind ik belangrijk. Rafaela is de eerste Nederlandse Afro-Caribische vrouw in het Europees Parlement.’

Imane Valk (13) is Amsterdammertje van het Jaar 2021 voor haar inspanningen op het gebied van jongerenparticipatie. Richtte kindercoalitie Jong Plein ‘40-45’ voor jongeren uit haar buurt op en zat in de kinderraad van de gemeente Amsterdam. Deed als Prinsjesdagreporter verslag voor jongeren. Maakt deel uit van de Nederlandse jeugdselectie karate en zit in de tweede klas van het 4e Gymnasium in Amsterdam.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Mijn moeder zei vroeger: “Je bent gewoon goed zoals je bent.” Er wordt nu nog steeds gevraagd waar ik vandaan kom. Wat maakt dat uit? Ik ben gewoon Imane.’

Kan niet zonder?

‘Karate, dat is een deel van mijn leven. Ik krijg zelfvertrouwen en leer om te gaan met verlies.’

Beste advies?

‘Maria Liberia Peters, voormalig premier van de Nederlandse Antillen, en Samira Rafaela zeiden tegen me: “Je hebt recht op gelijke behandeling, dus blijf geloven in jezelf.”’

Over vijf jaar?

‘Ben ik Europees kampioen karate, politiek actief en stem ik.’