Talent

Dirk Lauret (25): ‘Ik wil wat van de wereld zien’

05 oktober 2021

Wie inspireert je?

‘Mijn opa. Hij begon op de mavo, stroomde door naar mbo, hbo en daarna universiteit. Op mijn ­bureau staat een foto van hem, ik kijk tegen hem op wegens zijn doorzettingsvermogen.’

Dirk Lauret (25) was de beste student ooit van de TU Eindhoven, waar hij drie masters cum laude afrondde: Electrical Engineering, Information Security Technology en Science Education and Communication. Werkte ernaast in deeltijd als wiskundedocent op het Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven. Doet voor zijn PhD (Doctor of Philosophy, de hoogste academische graad) in Zürich onderzoek naar beveiliging van computerchips.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Ik vond nooit echt aansluiting op de middelbare school, tot ik bleef zitten in 5 vwo en mijn ­cijfers omhoog gingen. Toen ik ging studeren, was mijn eerste cijfer een 9. Dat zorgde ook voor een omslag in mijn motivatie.’

Kan niet zonder?

‘Mijn fiets, die heb ik zelfs meegenomen naar Zürich.’

Beste advies?

‘Doe wat je leuk vindt. Dat heb ik ook altijd tegen mijn leerlingen gezegd. Mijn cijfers op de middelbare school sloegen nergens op, maar ik vond wat ik deed gewoon niet leuk.’

Over vijf jaar?

‘Mijn PhD duurt vier jaar, daarna ben ik in elk geval doctor. Dan wil ik het bedrijfsleven in, want ik wil wat van de wereld zien en me niet uitsluitend bezighouden met de wetenschap.’