10 december

David Van Reybrouck houdt 50ste Huizingalezing

06 oktober 2021Leestijd: 2 minuten

David Van Reybrouck houdt vrijdagavond 10 december de mede door EW georganiseerde Huizingalezing. Titel van zijn verhandeling is ‘De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe’.

De cultuurhistoricus en archeoloog Van Reybrouck  (1971) is een veelvuldig gelauwerd schrijver van toneelstukken, poëzie, proza en non-fictie. Afgelopen jaar publiceerde Van Reybrouck Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld, een monumentaal boek waaraan hij meer dan vijf jaar werkte en dat is genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021.

Eerder schreef hij Congo. Een geschiedenis, waarvan ruim een half miljoen exemplaren zijn verkocht. Het boek won drie grote prijzen: de AKO Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de J. Greshoff-prijs. Van Reybrouck ontving in 2014 de Gouden Ganzenveer en werd door het Duitse dagblad Der Tagesspiegel uitgeroepen tot ‘een van de toonaangevende intellectuelen in Europa’.

De manier waarop we de toekomst koloniseren, krijgt nauwelijks aandacht

Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties ‘plundert en verknecht’. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. Hoe kunnen we ons een betere toekomst herinneren?

In een toelichting op de titel van zijn lezing, zegt Van Reybrouck:  ‘Hoewel de belangstelling voor kolonisatie de laatste jaren overal in het Westen groeiende is, beperkt die zich meestal tot het historische kolonialisme. De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren, krijgt nauwelijks aandacht. Nochtans gebeurt dat met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen.’

Van Reybrouck promoveerde in 2000 aan de Universiteit Leiden. De Faculteit der Geesteswetenschappen van deze universiteit organiseert de jaarlijkse lezing samen met de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en weekblad EW  ter nagedachtenis van historicus en cultuurfilosoof Johan Huizinga (1872-1945), auteur van onder meer Nederlands geestesmerk. De eerste lezing werd in 1972 uitgesproken door Rudy Kousbroek.

Praktische informatie over de 50ste Huizingalezing

De lezing heeft plaats in de Pieterskerk, Pieterskerkhof 1A, 2311 SP Leiden. De deuren van de kerk gaan open om 19:15 uur, start van de lezing is om 20.00 uur. Bezoekers ontvangen een boek met de tekst van de lezing en een drankje na afloop. Entree: € 19,50 (1e rang) / € 16,00 (2e rang). Let op: sommige stoelen in de 2de rang hebben een beperkt zicht op het podium. U kunt hier tickets bestellen.

De lezingen van Antoine Bodar uit 2017, Jolande Withuis uit 2018, Marlene Dumas uit 2019 en Maxim Februari uit 2020 zijn nog te koop.