Talent

Nick Smidt (24): ‘Je bent fysiek en mentaal sterker dan je denkt’

14 september 2021Leestijd: 1 minuut

Wie inspireren je?

‘Mensen die hun fysieke en ­mentale grenzen opzoeken. ­Zoals Wim Hof met zijn ijsbaden en de Amerikaanse ­ultramara­thonloper David Goggins, die ­dagelijks een marathon loopt. Zij laten zien dat je sterker bent dan je denkt.’

Belangrijkste gebeurtenis?

Nick Smidt (24) haalde afgelopen zomer tijdens de Olympische Spelen in Tokio de halve finales op de 400 meter horden. Won op dit ­onderdeel drie keer goud bij het Nederlands kampioenschap. In 2022 wil Smidt schitteren ­tijdens het WK en EK atletiek en zijn master business informatics halen aan de Universi­teit Utrecht.

‘De aanschaf van onze Pyrenese berghond Beer. Een groot Frans ras dat is gefokt om schapen te beschermen en daardoor heel ­loyaal is. Hij gaat vaak mee naar de atletiekbaan en blijft daar trouw op me wachten.’

Kan niet zonder?

‘Espresso en het uitslaan van mijn hengel. Even vissen is voor mij het ultieme vrijheidsgevoel.’

Beste advies?

‘Als het makkelijk was, zou ­iedereen het doen. In de topsport heb je vaker tegenslagen dan pieken. De kunst is om die in ­positieve energie om te zetten.’

Over vijf jaar?

‘Op de planning staan in elk geval de Olympische Spelen van 2024. Of ik daarna alleen blijf sporten, of werken, of allebei, weet ik niet. Tot dan wil ik genieten met mijn vriendin en hond.’