Talent

Enzo Kok (18): ‘Ik droom van een carrière als soloviolist’

06 juli 2021

Wie inspireren je?

‘Qua violisten is dat André Rieu. Door hem ben ik op vioolles gegaan. Later heb ik met hem op het Vrijthof opgetreden. Een heel bijzondere ervaring.’

Enzo Kok (18) is een van de meest getalenteerde violisten van dit moment. In 2015 brak hij door dankzij het RTL-programma Superkids, waarin hij de finale bereikte. ­Inmiddels studeert de jonge Limburger aan het Conservatorium van Amsterdam. Van zijn passie vioolspelen heeft hij zijn werk gemaakt.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Het winnen van het Prinses Christina Concours in 2019. Het voelde als een enorme erkenning dat de jury mij verkoos.’

Kan niet zonder?

‘Familie en muziek. In de coronatijd was het af en toe best lastig om alleen in Amsterdam te zijn, ver weg van mijn ouders in Limburg. Daarom ging ik soms ook wat langer naar huis.’

Beste advies?

‘Kreeg ik ooit van een van mijn muziekdocenten: “Speel met je hart, maar gecontroleerd.”’

Over vijf jaar?

‘Mijn droom is om soloviolist te worden. Ik ben redelijk allround qua repertoire. Maar uiteindelijk wil ik in Het Concertgebouw staan. De klassieke muziek spreekt mij dus meer aan dan de commerciële variant. Verder probeer ik zo veel mogelijk te ontdekken, zoals welke componisten ik mooi vind.’