Ingezonden

Klassieke muziek in het werk van Sinatra

15 juni 2021

Frank Sinatra staat bekend om zijn vertolkingen van nummers uit The Great American Songbook. Maar ook nummers die zijn gebaseerd op klassieke muziek, werden door hem gezongen.

‘Het leek of ik tijdens het concert in dezelfde kamer was als God.’ Onder één van de vele concertopnames van Frank Sinatra (1915-1998) op YouTube, had iemand zijn herinnering genoteerd. Voor mij was de aanleiding om weer eens video’s van Sinatra op YouTube te bekijken, het programma De Klassieken op Radio 4. Gedraaid werd het Tweede pianoconcert van Sergei Rachmaninov. Toen ik tijdens het eerste deel zachtjes meeneuriede, hoorde ik mijzelf opeens op de muziek de woorden I Think of You zingen. ‘Maar dit is een nummer van Frank Sinatra.’ Ik verbaasde me erover dat het mij nooit eerder was opgevallen, want zowel het pianoconcert van Rachmaninov als het repertoire van Sinatra ken ik al sinds mijn jeugd.

Alwin Baart is historisch-geograaf, docent aardrijkskunde en schrijft artikelen over culturele onderwerpen.

Ingezonden artikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

Het nummer I Think of You is gebaseerd op het bekende pianoconcert, maar gecomponeerd door Don Marcotte. Het is dus niet geheel terecht om te spreken over ‘een nummer van Sinatra’. Sinatra componeerde zelf niet. Maar zijn geweldige stem, perfecte timing en samenwerking met arrangeurs en dirigenten als Gordon Jenkins, Nelson Riddle, Quincy Jones, Count Basie, Billy May en Axel Stordahl maakten dat veel nummers bekendstaan als Sinatra Songs.

Het stuk op de radio bracht me bij de vraag in welke andere nummers ‘van’ Sinatra klassieke muziek verwerkt zit. Natuurlijk zong hij veel nummers van Gershwin, die ook als een klassiek componist wordt beschouwd. Maar deze nummers stonden op zichzelf en waren bedoeld om gezongen te worden. Het ging mij om de klassieke werken die niet als ‘song’ waren geschreven. Ik kende er wel een paar, maar na enig onderzoek breidde het lijstje aardig uit.
Niet alle klassieke melodieën gaan erop vooruit als ze worden verwerkt in populaire muziek. Maar soms blijft de schoonheid wel bewaard. Zo stuitte ik op Take My Love, waarin een gedeelte uit de Derde symfonie van Brahms is verwerkt. Deze symfonie is een muziekstuk dat bijna altijd ontroert, in het bijzonder in de herfst. De uitvoering van Sinatra van Take My Love pakt je evenzeer bij de keel, ondanks de oude opname.

Never Gonna Fall in Love Again, waarin de Tweede symfonie van Rachmaninov te horen is, heeft Sinatra nooit op plaat gezet. Hij zong het wel tijdens concerten en daarvan zijn op YouTube tamelijk slechte weergaven te zien. Maar ook hier weet de al wat oudere Sinatra nog te ontroeren.
Door mijn onderzoek deed ik nog een ontdekking. Luisterend naar klassieke muziek, hoor ik in een melodie nu soms de stem van Sinatra, terwijl hij die melodie nooit heeft gezongen.

Hij had het mogen doen.

1. Moon Love – Gearrangeerd door Andre Kostelanetz. De melodie komt uit het 2de deel uit de Vijfde symfonie van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Het begin van het nummers lijkt op een reguliere uitvoering van de symfonie, totdat drums en Sinatra erin komen. 1965.
Frank Sinatra – Moon love – YouTube
2. How Intensitive – Gebaseerd op Prelude op. 28, nr. 4 van Frédéric Chopin en gecomponeerd door Antonio Carlos Jobim, met wie Sinatra het nummer uitvoert. 1967.
Frank Sinatra & Tom Jobim – How insensitive – YouTube
3. I Think of You – Gecomponeerd door Dan Marcotte. Gebaseerd op het 1ste deel uit het Tweede pianoconcert van Sergei Rachmaninov. 1941.
Frank Sinatra – I Think Of You – YouTube
4. Full Moon and Empty Arms – Een nummer van Buddy Kaye en Ted Mossman, gebaseerd op het 1ste deel uit het Tweede pianoconcert van Sergei Rachmaninov. 1945.
Frank Sinatra – Full Moon and Empty Arms 1945 – YouTube
5. Baubles, Bangles & Beads – Gemaakt door Robert Wright en George Forrest. De melodie komt uit het 2de deel van Alexander Borodins Strijkkwartet nr. 2. Op YouTube staat een uitvoering van Sinatra met Antonio Carlos Jobim en een versie met Sinatra alleen op zijn swingplaat Come Dance with me. 1958.
Baubles, Bangles And Beads – Frank Sinatra – YouTube
6. Take my Love – Gecomponeerd door Jack Wolf. De melodie komt uit het 3de deel van de Derde symfonie van Johannes Brahms. 1950.
Frank Sinatra – Take My Love – YouTube
7. I’m Always Chasing Rainbows – Gecomponeerd door Harry Carroll, met de melodie uit de Fantasie-Impromptu van Frédéric Chopin.
I’M ALWAYS CHASING RAINBOWS (Original) – YouTube
8. Never Gonna Fall In Love Again – Gemaakt door Eric Carmen. Gebaseerd op het 3de deel uit de Tweede symfonie van Sergei Rachmaninov. Sinatra heeft het nummer nooit op een plaat gezet, maar voerde het wel uit op concerten. In de versie van Groovy Movies is Sinatra tijdens een concert te zien. 1974.
Groovy Movies: Frank Sinatra sings Eric Carmens “Never Gonna Fall In Love Again” – YouTube
9. All by Myself – gecomponeerd door Eric Carmen, gebaseerd op het Tweede pianoconcert van Sergei Rachmaninov. 1976.
All By Myself By Frank Sinatra – YouTube
10. None but The Lonely Heart – Arthur Westbrook schreef de tekst bij de melodie uit Zes Romances voor zang en piano, op. 6 van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. 1946.
Frank Sinatra – None But The Lonely Heart – YouTube
11. The Things I love – Gecomponeerd door Lew Harris, gebaseerd op Melodie, op. 42, nr. 3 van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. 1941, radio-opname
Frank Sinatra – The Things I Love – YouTube
Andere nummers:
12. Goin’ Home – Negende symfonie van Antonín Dvořák
13. Our Love – Ouverture Romeo en Julia van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. 1939.
14. Tonight We Love – Eerste pianoconcert van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.
15. The Lamp is Low – Pavane pour une infante défunte van Maurice Ravel. 1939.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.