Talent

Errikos Kounalis: ‘De natuur werkt zoveel eleganter dan wij mensen’

30 juni 2021

Wie inspireren je?

‘De natuur en de elegantie van haar chemische reacties. De nitrogenases, een familie van enzymen, halen moeiteloos bij kamertemperatuur stikstof uit de lucht en zetten dat om in stoffen die nodig zijn voor de hele natuur. Mensen kunnen dat alleen reproduceren in een lab onder hoge druk en temperatuur.’

Errikos Kounalis (24) won in september 2020 de Master’s Thesis Award van de Graduate School of Natural Sciences voor het maken van een nieuw molecuul, een koperhydride. Een vinding die in de toekomst heel nuttig kan zijn voor de farmaceutische industrie. Kounalis doet promotieonderzoek in hetzelfde onderzoeksgebied aan de Universiteit Utrecht.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Het maken van de koperhydride. Dan vallen alle puzzelstukjes op hun plaats en denk je: wat we in ons hoofd hadden, werkt ook.’

Kan niet zonder?

‘De Griekse keuken, mijn favoriete gerecht blijft pita gyros. Mijn vader is Grieks, mijn moeder Nederlands en ik heb tot mijn achttiende in Athene gewoond.’

Beste advies?

‘Af en toe een stap terugzetten en naar het grotere plaatje kijken.’

Over vijf jaar?

‘Doe ik een coole postdoctorale opleiding waarmee ik aan de weg timmer. Om als onafhankelijk onderzoeker uiteindelijk een eigen onderzoeksgroep te leiden, dat lijkt me het ultieme.’