Talent

Rixt de Jong: ‘Wees niet bang om in het diepe te springen’

05 mei 2021Leestijd: 1 minuut

Wie inspireren je?

‘Sigrid Kaag. Een krachtige vrouw in de politiek die niet bang is om van zich te laten horen.’

Belangrijkste gebeurtenis?

Rixt de Jong (24) is fractievoorzitter van D66 in Heerenveen. Spant zich in voor politieke thema’s als jeugdzorg, armoedebestrijding en eman­cipatie. Zet zich in voor grotere betrokkenheid van jongeren bij de politiek.

‘Toen ik in 2018 een telefoontje kreeg dat ik was gekozen als gemeenteraadslid en mijn installatie, niet veel later. Een grote eer en grote verantwoordelijkheid om op mijn 21ste al volksvertegenwoordiger te mogen zijn.’

Kan niet zonder?

‘Koffie. Naast mijn werk in de Heerenveense gemeenteraad volg ik twee masters en doe ik een onderzoeksstage bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Een goede kop koffie tussendoor is dan onmisbaar.’

Beste advies?

‘Wees niet bang om in het diepe te springen. Vooral bij jonge vrouwen merk ik dat ze vaak goed zijn in opnoemen wat ze niet goed kunnen. Maar wees niet bang om ook te vertrouwen op wat je wél goed kunt. Dat is veel meer dan je soms denkt.’

Over vijf jaar?

‘Wil ik nog steeds actief zijn in de lokale politiek, want dat is echt mijn passie. Het liefst ben ik dan bezig met een promotieonderzoek over het versterken van het lokaal bestuur. Daarvoor is nog veel te weinig aandacht.’