Secularisatie

Hoe levendig is het Europese christendom nog?

19 april 2019

Kerken lopen leeg en de rol van het christendom is wel zo’n beetje uitgespeeld, zo is vaak te horen. Maar klopt dat wel? Dat iemand de kerk de rug toekeert, maakt hem nog geen atheïst. Elsevier Weekblad onderzocht de rol van het christendom in het moderne Europa.

Rond 1960 gingen elke zondag zo’n 2,5 miljoen Nederlandse katholieken naar de mis: bijna een kwart van de bevolking. Tegenwoordig bezoekt minder dan 1 procent van de Nederlanders wekelijks een katholieke mis. Nederland noch het katholicisme staat alleen in die ontwikkeling: voorbeelden die getuigen van de afbrokkelende rol van het christendom in Europa zijn er genoeg en ze overstijgen landsgrenzen en geloofsrichtingen.

Maar wie goed kijkt, ziet dat het christendom in de hoofden en harten van veel Europeanen nog altijd een belangrijke functie heeft. Christelijke waarden en tradities dienen zich op onverwachte momenten aan, en worden soms zelfs onbewust geconsumeerd.

Elsevier Weekblad sprak diverse deskundigen, dook in de cijfers en maakte de balans op. Hoe groot is de invloed van christelijke politieke partijen in Europa? Welke Europeanen vallen het hardst van hun geloof? Wie bidt het vaakst? Welke rol spelen de misbruikschandalen in de katholieke kerk? En wat betekent de komst van niet-westerse christenmigranten voor de geloofscultuur?

Lees het verhaal van de week: Hoe christelijk is Europa nog? >>

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.