Mauritshuis Premium Corner

Geschiedenis niet uitgummen, maar uitleggen

25 april 2019Leestijd: 2 minuten

Het Mauritshuis bevond zich begin vorig jaar tot zijn schrik opeens in het middelpunt van de discussie over het koloniale verleden van Nederland. Het Haagse museum had een half jaar eerder besloten om een buste van graaf Johan Maurits (1604-1679) uit de foyer te verwijderen – volgens het museum omdat het beeld daar niet langer paste, volgens critici uit (overdreven) schaamte voor Maurits’ aandeel in de slavenhandel. Bij sommigen ontstond de indruk dat het museum zijn naamgever uit de geschiedenis probeerde te verwijderen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.